Verwachte huizenprijzen Spanje 2019
Bij het kopen van een huis wordt vaak gepraat over wisselende huizenprijzen en het toenemen of afnemen van de waarde door de jaren heen. Veel mensen baseren hun mening hierover op schattingen en vergelijken onbekende situaties met bekende situaties. Als we kijken naar huizenprijzen in Spanje, worden voorspellingen vaak gebaseerd op situaties in Nederland. De bekende situatie, zoals deze is in de eigen wijk of woonplaats, wordt geprojecteerd op een andere regio of land. We schreven al eerder over de voorspellingen voor 2018, maar nog even een kleine samenvatting.
Huizenprijzen Spanje afgelopen jaren
Tussen 2010 en 2013 kelderden de huizenprijzen in Spanje massaal. De Spaanse economische crisis reflecteert hierin duidelijk in de huizenprijzen. Na 2014 bleven de prijzen een aantal jaren stabiel, en sinds 2017 is hier weer een stijging in te zien. Afgelopen jaar was de huizenmarkt in Spanje booming. En de verwachting is dat dat dit jaar niet anders is.
Met name nieuwbouw deed het in 2018 goed. De jaren van bankbeslag en goedkope woningen opkopen zijn voorbij. Nieuwbouw slaat de toon, en de (inter)nationale huizenkoper gaat hierin mee. Er werden in 2018 namelijk 11,5% meer nieuwbouwwoningen verkocht in vergelijking met 2017.
Regio’s in Spanje
Over het algemeen wordt verwacht dat huizenprijzen lichtelijk blijven stijgen in heel Spanje. In gebieden zoals Madrid, Valencia en de Costa del Sol stijgen de huizenprijzen naar verwachting explosief. Barcelona en Girona zijn gebieden waar de huizenprijzen nog heel langzaam stijgen, maar deze zijn al een heel stuk hoger dan in 2014. In Ibiza zullen de prijzen naar verwachting niet stijgen. De afgelopen 10 jaar zijn deze al enorm gestegen en kunnen eigenlijk niet meer omhoog. In 2018 zijn de prijzen hier al heel licht aan het dalen, en de verwachting is dat deze daling vooralsnog doorzet.
Voorspelling situatie
Dat de onroerend goed sector er rooskleurig bijligt, heeft ook te maken met de enigszins stabiele politieke situatie. Ook al rommelt het al tijden, er zijn de laatste tijd geen grote politieke beslissingen doorgevoerd. Catalonië hoort nog steeds bij Spanje, de verkiezingen laten nog enkele dagen op zich wachten, en Brexit heeft nog niet doorgezet. De eventuele Catalaanse onafhankelijkheid hangt in grote mate af van de uitslag van de verkiezingen. Mocht dit uiteindelijk gerealiseerd worden, dan zal dit ook invloed hebben op huizenprijzen in andere regio’s.
Bovendien zal ook Brexit zijn sporen nalaten. De lijst van internationale huizenkopers in Spanje wordt met stip aangevoerd door de Britten. Brexit zal invloed hebben op veel branches, maar de toeristen- en huizensector zal dit toch voelen. Wel zijn afspraken gemaakt voor wanneer de Brexit doorzet. De rechten van Britse inwoners zijn beschermd door de Spaanse staat, dus de invloed op de huizenprijzen weten we pas als het zo ver is.
Onzekerheid huizenprijzen
De toekomst voorspellen van huizenprijzen zal altijd lastig zijn en blijven. Prijzen, waarden en situaties kunnen altijd veranderen. De Spanjaarden zijn hier huiverig voor omdat ze al eens hebben meegemaakt dat de markt compleet instort. Laat je hier vooral niet door uit het veld slaan. Een gekocht huis bestaat uit meer dan alleen de aankoopwaarde. Het is een thuis geworden. Daar kan geen waarde voorspelling tegenop.