Met je gezin verhuizen naar Spanje – onderwijs en werkgelegenheid
Dat er in Spanje veel te doen is op vlak van ontspanning weten we al. Zo kunnen we ontspannen op de stranden en genieten van de zon met heerlijke tapas. Maar bij het verhuizen naar Spanje komen ook een aantal serieuzere zaken kijken. Zo zullen er waarschijnlijk veel vragen bij je opkomen zoals: ‘Waar en hoe zullen mijn kinderen naar school gaan?’ en ‘Hoe zit het met de werkgelegenheid?’. Zoals je hieronder kan lezen zijn er toch enkele verschillen met België en Nederland. Zo telt de Spaanse zomervakantie maar liefst 11 weken en doen sommige bedrijven mee aan de traditionele siësta.
Onderwijs
Wanneer je met kinderen naar Spanje verhuist, is het natuurlijk belangrijk dat ze genieten van kwaliteitsvol onderwijs. Het onderwijssysteem is wel een tikkeltje anders dan in België of Nederland. Zo is het onderwijs in Spanje enkel verplicht voor kinderen tussen de 6 en 16 jaar. Bovendien is het volledig gratis, want het wordt ondersteund door de Spaanse nationale overheid. Echter kan je ook kiezen voor een privé school en deze zijn niet gratis. Al zou je dan denken dat de openbare scholen minder kwaliteitsvol zijn, is dit niet zo. De openbare scholen in Spanje zijn er namelijk sterk op vooruit gegaan, zo zijn de diploma’s van deze scholen geldig om verder te studeren aan een universiteit. Wel is dit onderwijs niet tweetalig, dus kinderen krijgen volledig in het Spaans les (met uitzondering van de Engelse les).
Verkies je liever onderwijs in een andere taal? Dan stuur je jouw kinderen best naar een internationale school. Hier worden de lessen vaak in het Engels gegeven, maar je kan ook voor andere talen kiezen. Bovendien zijn internationale scholen volledig onafhankelijk en volgen ze een eigen systeem op basis van het land van herkomst. Dit zorgt dus voor een eenvoudigere overgang voor je kinderen. Daarbij bieden de internationale scholen een tweetalig-systeem, zodat je kinderen ook Spaans kunnen leren.
Het onderwijssysteem in Spanje is als volgt opgedeeld:
- Kleuterschool (3 maanden – 3 jaar)
- Peuterklas (3 – 6 jaar)
- Basisschool (6 – 11 jaar)
- Middelbaar onderwijs (vanaf 12 – 16 jaar)
- Hoger middelbaar onderwijs (16 – 18 jaar)
- Hogeschool / universiteit (18 – 24+ jaar)
De start van het schooljaar is verschillend op basis van de regio, de studiekeuze en de school zelf, maar gemiddeld gezien start het schooljaar half september en eindigt het half juni. Het schooljaar wordt opgedeeld in trimesters van elk ongeveer 11 weken.
Dan zijn er nog de schoolvakanties, een belangrijk onderwerp wat we natuurlijk niet mogen vergeten! Deze zijn erg leuk in Spanje, want hier hebben ze de langste zomervakantie van heel Europa. Dit neemt wel met zich mee dat er de rest van het jaar minder vakanties zijn. Zo zijn er enkel nog de Kerst- en Paasvakantie die elk twee weken duren. Wel zijn er tussendoor nog voldoende vrije dagen en feestdagen, wat voor een goede balans zorgt.
Werkgelegenheid
Spanje is sterk getroffen door de economische crisis, waardoor hier veel werkloosheid was. Maar je hierdoor laten afschrikken, is zeker niet nodig. Binnen de toeristische sector zijn er in Spanje heel veel baantjes te vinden, maar ook in het bedrijfsleven. Als je een diploma hebt, word je in Spanje vaak met open armen ontvangen. Zeker in steden is er een groot aanbod van baantjes binnen grote bedrijven. Net als bij ons wordt er in Spanje gebruik gemaakt van vacaturedatabanken. Een handige website hiervoor is Search Jobs Abroad. Als je daar toch niet de ideale job vindt, kan je altijd contact opnemen met een uitzendbureau. Best kies je voor een internationaal uitzendbureau, zo kan je in het Engels of soms zelfs in je moedertaal solliciteren. Dit vergemakkelijkt de zoektocht dan weer!
Bij het zoeken van een job in Spanje hou je best ook rekening met de welbekende ‘siësta’ die de Spanjaarden houden tijdens de warmste uurtjes van de dag. Wanneer bedrijven hieraan meedoen, heb je erg lange werkdagen. Zo begin je gewoon in de ochtend, maar mag je om 14u weer naar huis en om 17u begin je terug tot in de avonduren. Pols hier dus zeker even naar tijdens je sollicitatie!
–
Buiten school en werk is ontspanning natuurlijk ook heel belangrijk. Hierover kan je in onze andere blogs veel leuke tips terugvinden.