Leer mij Spanje kennen

De geheimen van de stad Málaga

geheimen van malaga stad
Written by Daniël

Málaga, een van de mooiste steden van Spanje, wint aan populariteit. Málaga kent meerdere geheimen, maar is toch nog altijd lang niet zo bekend als grote toeristische hotspots als Barcelona, Madrid, Valencia en Sevilla. En toch, de kenners bestempelen deze Spaanse stad als een van de mooiste van Europa.

Lente en Pasen in Málaga

In de lentemaanden – wanneer de eerste zomerzon Andalusië verwarmt – groeit de belangstelling voor de Zuid-Spaanse stad. Vakantiegangers die de wintermaanden in de Costa del Sol hebben doorgebracht weten dit als geen ander. Brochures en reisbloggers schrijven steeds meer over de liefde voor Málaga: ideaal voor een (korte) citytrip. Juist de lentemaanden zijn geliefd, omdat qua toerisme deze plek nog niet overspoeld wordt.

De Semanta Santa, de week voor Pasen (ook wel ‘de goede week’ genoemd) staat erom bekend dat er diverse indrukwekkende processies in de stad zijn. Niet alleen in Málaga overigens, ook in andere steden zoals Sevilla wordt dit uitgevoerd. Waarom we dit benadrukken is, omdat volgens de experts dit dé week is dat je Málaga moet bezoeken. Voor de Málagueños is de boeteprocessie, waarin het lijden van Jezus wordt herdacht, een van de belangrijkste katholieke feestdagen van het jaar. Per wijk of parochie wordt een optocht georganiseerd waar de leden van een broederschap een ‘trono’ met daarom een beeld van Christus of Mária (La Virgen) meedragen. De routes die afgelegd worden kunnen maar liefst 5 uur duren en gaan soms zelfs tot diep in de nacht door. Een must-see voor als je Málaga in de lente bezoekt.

Verborgen schatten

De stad wint dus aan populariteit, zeker doordat meerdere cultuurliefhebbers graag eens Semanta Santa willen beleven. Toch blijkt uit de toerismecijfers dat Málaga achterblijft op de grote populaire steden zoals Barcelona en Madrid. Degenen die de stad daadwerkelijk hebben bezocht zullen u vertellen dat Málaga zelfs onderschat wordt. Juist een stad met zoveel artistieke en culturele bezienswaardigheden en uitstekende tapasbars.

De rijke historie van de stad verbergt geheimen van de Moren, zoals het Alcazaba Málaga – het voormalige Moorse fort en paleis dat op de helling van de Gibralfaroberg ligt. Daarbij weten veel bezoekers geeneens dat Pablo Picasso in Málaga werd geboren. Het Picasso Museum, dat in het Palacio de Buenavista ligt, het historische Joodse centrum, herbergt 200 schatten van de Spaanse kunstschilder. Voornamelijk uit zijn vroege en latere schilderperiode. Málaga is overigens een echte museumstad. Het wordt niet voor niets ‘Cuidad de los museos’ genoemd, want er bestaan liefst 29 musea waarvan het Centro de Arte Contemporaneo de belangrijkste is. En vergeet ook niet het befaamde Plaza de Toros ‘La Malagueta’ te bezoeken; de zestienhoekige arena waar het traditionele stierenvechten plaatsvindt. Of je er nu voor of tegen bent: een bezoek, inclusief aan het bijbehorende museum, is zeer de moeite waard.

Zoals we al omschreven in de vorige passage is religie belangrijk voor de inwoner van Málaga. Eigenlijk geldt dit voor heel Spanje. De prachtige kathedraal aan het Plaza del Obispo is een bezoek meer dan waard.

Shoppen en strand

Maar ontspanning kan ook in andere vormen. Lokale inwoners, maar eveneens toeristen, genieten vaak des te meer van de diversiteit aan winkels, horeca en uitstekende infrastructuur. Winkelstraten en centra genoeg, eveneens een drukke haven waar zeer veel te beleven valt. De vervoersverbindingen zijn bovendien in de afgelopen 10 jaar aanzienlijk verbeterd. En naast het aanbod voor de culturele toerist is Málaga desalniettemin populair bij zonliefhebbers. Málaga ligt uiteraard in de Costa del Sol en kent een van de mooiste stranden van de regio. Terwijl veel vakantiegangers Málaga overslaan en direct naar naburige plaatsen reizen, zoals Torremolinos en Benidorm. In zekere zin jammer.

Huizenmarkt Málaga Stad

De stijgende populariteit in de stad is terug te zien in de interesse in de huizenmarkt van Málaga Stad zelf. Terwijl Málaga nog veel bezocht wordt als citytrip zien ook potentiële huizenkopers de stad als ideale plek om een tweede woning aan te schaffen. Málaga heeft echter door de huizencrisis weinig goede nieuwbouwprojecten in de stad zelf in de steigers staan. Het zijn de interessante woningen die in het oosten liggen (Vélez-Málaga) of in naburige steden. Toch zijn er echter wel meerdere herbestemmingsprojecten gelanceerd, waarbij oudere wooncomplexen en gebouwen omgetoverd worden tot interessante nieuwe lofts en woningen.

About the author

Daniël

Leave a Comment