Kopen Spaans huis Wonen in Spanje

Stijging woningverkopen Málaga

Málaga
Written by Stef

In 2008 trof de crisis Europa hard en daarbij kreeg ook Spanje een harde klap te verduren. Mensen gaven nauwelijks meer geld uit en het kopen van woningen kwam nog niet eens ter sprake. De woningmarkt was compleet ingestort. Nu, 10 jaar later bloeit deze markt ongekend hard. Met name één stad aan de Costa del Sol is enorm in trek: Málaga.

Toeristische golf

Met ongeveer 570.000 inwoners staat de stad op plek 5 van de grootste steden in Spanje. En alleen al in 2017 telde de stad 30.300 woningverkopen, een stijging van zo’n 14,6% ten opzichte van het jaar daarvoor. Wat nog interessanter is, is dat 30% van deze transacties werden afgesloten door buitenlanders. Dit komt neer op ruim 9000 woningen. Dit plaatst Málaga in de top 5 van meest aantrekkelijke steden voor buitenlanders na Alicante, Tenerife en Girona. Dit is overigens niet gek, want een stad aan de Mediterraanse zee, met winters waar de temperaturen gemiddeld rond de 20 graden liggen en een rijke geschiedenis is natuurlijk het paradijs voor de toerist.

Geschiedenis

Toch is Málaga niet altijd even toeristisch geweest. Tijdens de burgeroorlog werd de stad gebombardeerd door de fascistische Italiaanse luchtmacht die de opstand van Francisco Franco steunde. Pas in de jaren 60 – tijdens het Franco Regime – begon het toerisme in Zuid-Spanje en dan met name aan de Costa del Sol te groeien. Toch werd elke andere vorm van onafhankelijke economische ontwikkeling verboden. Na de val van het regime kon de stad pas echt optimaal uitbreiden en op economisch vlak zorgt Málaga anno 2018 voor ongeveer de helft van de handel in Andalusië.

The big four

Met 18,39 verkopen per duizend inwoners werd Málaga nét ingehaald door Alicante (18,75 per duizend inwoners). Echter, deze stad zat ruim over het dubbele aantal van het Spaanse gemiddelde (8,6). Ook doet Málaga het statistisch gezien beter dan Madrid en Barcelona. Samen zorgen deze vier steden voor 50% van alle huizenverkopen kopen door buitenlanders waarbij de Britten plek één innemen, gevolgd door de Fransen en dan de Duitsers. Ook de Belgen staan hoger dan Nederland.

Málaga wacht nog steeds op de voltooiing van nieuwe projecten die in 2014 zijn gestart. Deze nieuwbouwcomplexen worden voornamelijk gebouwd in het centrum en aan de westkant van de Costa del Sol.

Huis kopen in Málaga?

Het toerisme in Málaga bruist als geen ander. Of je nu een echte geschiedenis fanaat bent, dagen op het strand wilt bakken of je als een waaghals door de Caminito del Rey wilt banen, Málaga biedt het allemaal aan. Maar ook woningen! SLG Property is een goede woningaanbieder met aantrekkelijke prijzen aan heel de Costa del Sol.


About the author

Stef

Leave a Comment