Huren Spaans huis

Een huis huren in Spanje

Written by Jelle de Groot

Wanneer u een bepaalde periode in Spanje wilt wonen, of dit nu iedere zomer is of voor één langere periode, maar wanneer u niet (meteen) over wilt gaan tot een huis kopen in Spanje, is huren ook een optie. De regels en afspraken rondom een huis huren in Spanje zijn anders dan wat u gewend bent in Nederland. Zo krijgt u onder andere te maken met de huurwet Ley de Arrendamientos Urbanos (LAU). Voordat u gaat zoeken naar een huis aan de Spaanse kust is het goed om aan de volgende zaken te denken:

  • Wanneer u voor een kortere periode dan één jaar wilt huren in Spanje, dan valt u niet onder de LAU.
  • Huur een huis in Spanje altijd op basis van een huur contract, als u zich laat inschrijven bij een gemeente in Spanje moet dit contract (ook) in het Spaanse zijn opgesteld indien u een gemeubileerde woning huurt dan wordt een inventarislijst bij het huurcontract toegevoegd, ook zal er vaak een sleutelverklaring moeten worden ondertekend waarin u bevestigd dat u de sleutels hebt ontvangen en verklaard er zonder toestemming geen kopie van te maken.
  • Een geleidelijke huurverhoging tot markt niveau mag door de verhuurder ingevoerd maar is inkomensafhankelijk. Bij een jaarinkomen onder de €28.000,­ mag dit over een periode van 10 jaar gebeuren, bij een hoger jaarinkomen over een periode van 5 jaar. vaak wordt er in het contract een huurperiode van 1 jaar overeengekomen. Als huurder heeft u het recht om dit te verlengen tot 5 jaar, de verhuurder kan dan pas na die 5 jaar de huur verhogen.
  • Voor woningen die met behulp van de staat zijn gebouwd wordt ieder jaar een maximale huurverhoging vastgesteld.
  • Bij particuliere verhuur van een woning in Spanje kan er iedere 2 jaar een stilzwijgende huurverhoging plaatsvinden, waarbij de verhoging is gekoppeld aan het cijfer voor levensonderhoud.
  • Let op wat er voor bijkomende kosten in het huurcontract opgenomen zijn. Wordt erbijvoorbeeld van u verwacht dat u de onroerendgoedbelasting, servicekosten ofgemeenschapsvergoeding betaalt?

Nuttige links over een huis huren in Spanje:
http://www.emigrerennaarspanje.com/huis-huren-spanje/huis-huren
http://www.vertreknaarspanje.nl/woning-huren-in-spanje.html

About the author

Jelle de Groot

Leave a Comment