Financieren Spaans huis Kopen Spaans huis

Buitenlanders investeren in Spaans Onroerend Goed

buitenlandse investeerders spanje
Written by Daniël

Steeds meer buitenlandse investeerders zien Spanje als een ideale plek om onroerend goed te kopen. De Spaanse economie en de vastgoedmarkt herstellen daarmee meer en meer van de crisisjaren en de piek is nog lang niet in zicht.

Hoge stijgingen

Volgens de laatste rapporten spendeerden buitenlandse kopers maar liefst meer dan 30 miljard Euro aan woningen en vakantiehuizen. In 2012 verschenen nog artikelen over inkomsten van ‘slechts’ 3,6 miljard. Binnen 5 jaar tijd is er een verschil van volume van maar liefst 25,6 procent te noteren. Daarbij tonen deze cijfers aan dat dit het beste resultaat sinds 2008 is.

“De economie van Spanje is de snelstgroeiende in de Eurozone, waardoor meer vertrouwen terugkeert naar de vastgoedmarkt. Zo trekt de vraag van Noord-Europese landen aan. In de afgelopen paar jaar hebben we vooral Zweedse kopers gezien,” vertelt Marc Pritchard, directeur verkoop en marketing van Taylor Wimpey España in een verklaring.

Zweden en Belgen

Op basis van de cijfers blijkt dat van de Noord-Europese groep met name de Zweden (en andere Nordic-landen) en de Belgen de juiste investeerders blijken te zijn voor de makelaars. Deze tweede huis-zoekers investeren sneller en makkelijker dan andere nationaliteiten. Op de eerste plek staat overigens nog altijd Groot-Brittannië, maar de Britten zijn met het oog op de Brexit toch waakzamer geworden. De cijfers en rapporten lopen daar over uiteen: qua zoekvolume en interesse is er geen daling te constateren, maar de overtuiging om tot aankoop over te gaan, daar blijkt toch wel duidelijk uit dat er voorzichtigheid heerst onder de Britse investeerders.

Cijfers

De buitenlandse topkopers in Spanje waren vorig jaar de Britten, met 15% van de buitenlandse aankopen. Gevolgd door de Fransen met 8,6% en Duitsers, 7,8%, volgens de gegevens. De Zweden en ook Belgen zijn de liefhebbers van de kustplaatsen. Al kiezen met name de Zweden eerder voor de Costa Blanca en de Belgen juist voor de Costa del Sol.

Volgens sommige bronnen blijken Luxemburgers de ‘duurste’ aankopen te hebben gedaan door ongeveer een bedrag van 5 miljard te investeren. Dat is ongeveer 21 procent van het totale volume van investeringen.

Kustplaatsen

Dat buitenlandse investeerders vooral kijken naar de kustplaatsen is niet onlogisch. Vaak hebben we te maken met liefhebbers van zon, zee en strand. Volgens recente statistieken is er bijvoorbeeld in 2016 maar liefst 85% van de woningen in de provincie Málaga aan een buitenlandse huizenkoper verkocht. Niet voor niets stijgt het aantal nieuwbouwprojecten aan de Costa Del Sol: de vraag blijkt groter dan ooit te zijn.

About the author

Daniël

Leave a Comment