Kopen Spaans huis Zelf bouwen in Spanje

Nieuwbouwprojecten Costa Del Sol

Nieuwbouw Villa Manilva Costa Del Sol
Written by Daniël

Tot voor kort lag de prioriteit voor de tweede huis-koper op interessante Spaanse koopjes, het liefst uit bankbeslag. Echter, cijfers laten zien dat de groei heeft geleid tot hogere budgetten, aldus grotere investeringen, en er eerder geïnvesteerd wordt in nieuwbouwprojecten met name in de Costa del Sol. De potentiële koper zoekt steeds meer naar lucratieve deals en neemt geen overhaaste beslissingen.

Bankbeslagen

Met de crisisjaren nog maar net achter de rug – en het Spaanse faillissement amper voorkomen – constateren we dat de onroerend goed markt in Spanje langzaam vorderingen maakt. De afgelopen jaren waren buitenlandse onroerend goed-verkopers voornamelijk geïnteresseerd in bankbeslag innames en gedwongen verkopen. Tot op heden is dit niet veranderd en de grote voordelen van het direct kopen via een Spaanse bank blijft toch wel dat er sprake is van soepele regelingen en aantrekkelijke hypotheekvoorwaarden. Zo blijkt toch wel dat Spaanse banken Europese investeerders vaak een hypotheek van minstens 70% van de aankoopwaarde verstrekt. Daarnaast zijn de prijzen in veel gevallen nog steeds zeer gunstig.

Op zoek naar interessante projecten

Toch zitten er niet alleen voordelen aan. Woningen uit bankbeslag staan regelmatig lang leeg, zijn soms niet eens voltooid en het komt regelmatig voor dat krakers een vrijstaande villa zomaar bezetten. Probeer die er maar eens uit te krijgen vanuit uw primaire woonadres in Nederland. Daar gaat vaak een langere procedure overheen.

Een ander voorkomend verschijnsel qua woningen uit bankbeslag is de mindere kwaliteit en dat is bijvoorbeeld te zien in de regio Málaga, ook wel de Costa del Sol. Toch wel één van de meest populaire streken van Spanje als het gaat om vakanties, maar ook voor vakantie- en tweede huizen. Makelaars ondervinden hier dat de bankbeslag appartementen duurder zijn geworden door de groei van de markt en minder in trek zijn. Men kiest dan liever voor nieuwe ontwikkelingen waarbij de bouwkwaliteit stukken hoger ligt en er sprake is van energiezuinige accommodaties.

Nieuwbouw

Om een van de Costa del Sol-bewoners te citeren: “ik zocht liever een gloednieuw appartement met uitzicht op zee en was ook bereid om daarvoor te betalen.” Hoewel de kosten in veel gevallen hoger liggen, mag een investeerder ervan uitgaan dat er maar liefst 30% meer rendement wordt behaald. “De vraag naar nieuwbouw is echter zo groot dat daar de prijsstijgingen veel hoger zijn. Hier gaat het om wel 10 tot 12 procent per jaar,” stelt makelaar Willem Bruins vast.

Makelaars constateren dat de stijgingen ook te maken hebben met het feit dat nieuwe projecten in verhouding schaars zijn door de geringe bouwkavels. Vanaf de jaren 50 werden de steden volgebouwd met vakantiecomplexen die anno 2017 verouderd zijn en dus vaak als bankbeslag aangeboden worden. Met name de Nederlandse en Vlaamse markt wil uiteindelijk toch een kwalitatief hoogwaardige (tweede) woning en dan voldoen de bankbeslagen in veel gevallen niet meer.

Droomhuizen en villa’s

Echter, de grote vraag blijft nog altijd: gaat het uiteindelijk wel gebouwd worden? Zodra er sprake is van bankgarantie (meestal van 10 jaar), mag de koper voldoende vertrouwen hebben dat zijn investering binnen enkele jaren voltooid is.

Luxe complexen met allerhande faciliteiten, zoals grote zwembaden, tennis- en golfbanen en fitnessruimtes zijn veelal in trek. Daarbij ziet men ook steeds meer dat geïnteresseerde investeerders met hogere budgetten naar luxueuze designvilla’s zoeken. Juist de New Golden Mile, een strandrijk gebied dat vlakbij het populaire Marbella, is geliefd als het gaat om de bouw van nieuwe villa’s. En daar zit nogal wat pareltjes tussen. Ontdek hier eens de mogelijkheden van enkele droomvilla’s.

About the author

Daniël

Leave a Comment