Kopen Spaans huis Verhuizen naar Spanje

Stijging huizenverkoop Spanje in 2016

House sales Spain
Written by Daniël

Bankinter, één van de grootste banken in Spanje, voorspelt dat de verkoop van huizen in 2016 maar liefst met 14% gaat stijgen. Een logisch gevolg, en ook dat is één van de voorspellingen van deze bank, zou dan zijn dat de huizenprijzen gemiddeld met 3% gaan stijgen. Op toplocaties, zoals costa’s en de grote belangrijke steden, kunnen de prijzen met maar liefst 5% omhoog gaan.

In totaal wordt er verwacht dat er ongeveer 420.000 transacties op het gebied van onroerend goed, appartementen, huizen en villa’s, plaats zullen vinden. Een verschil van maar liefst 53.000 objecten ten opzichte van 2015. Daarnaast wordt ervan uitgegaan dat in 2017 maar liefst 450.000 woningen verkocht zullen worden, oftewel 7% jaar-op-jaar. Meer ruimte op de arbeidsmarkt door meer banen, betere financiering en de aantrekkingskracht van onroerend goed ten opzichte van overige activa: dit speelt allemaal mee op de Spaanse woningmarkt.

Volgens het rapport van Bankinter gaan huurprijzen met name in de grote steden in rap tempo omhoog. Dit speelt vanwege de combinatie van de grote vraag en het geringe aanbod. Aan de andere kant is er steeds meer ruimte voor nieuwbouwprojecten. In 2015 is er een enorme toename op het gebied van planaanvragen en goedkeuringen. Dat betekent dat 2016 een jaar wordt waarin er sinds jaren eindelijk weer wordt begonnen met het bouwen van complexen, woningen en huizen. Dit terwijl dit tijdens de crisisjaren nauwelijks is gebeurd.

Maar betekent dit alleen maar dat de onroerend goed-business weer helemaal gaat aantrekken? Zeer zeker niet. Topjaren hoeven absoluut nog niet verwacht te worden door het hoge werkloosheidaantal, met name in Spanje, en de daling van Spaanse inwoners. Het is dus juist voor de Spanjaarden zelf ook het meest gunstig als andere Europeanen hun slag slaan om vakantiewoningen of een tweede huis aan te schaffen. Juist de buitenlandse investeerders hebben profijt van lagere prijzen, maar ook de Spaanse markt ziet zelf in dat de grote vraag grotendeels van hen komt. Een bescheiden groei qua huizenverkopen dus, maar gunstige prijzen en kans op meer nieuwbouw.

About the author

Daniël

Leave a Comment