Kopen Spaans huis Wonen in Spanje

Stabiele groei huizenmarkt zomer 2017

Málaga Huizenverkoop 2017
Written by Daniël

Volgens de statistieken van Tinsa – een groot multinationaal, adviesbureau op het gebied van vastgoed – is er sprake van een stabiele groei als het gaat om het totale aantal transacties van de afgelopen zomermaanden. In Spanje zijn er maandelijks in totaal ongeveer 40.000 inschrijvingen genoteerd als het gaat om woningverkoop. Dit in de maanden juni en juli.

De vastgoedmarkt in Spanje is een nieuwe fase ingegaan: een stabiele en gestage groei. Door het herstel van de markt na de crisisjaren constateren makelaars, maar dus ook adviesbureaus als Tinsa, dat aankopen sneller volgen, aangezien het vertrouwen groter is geworden. Potentiële huizenkopers hebben meer te besteden en durven nu door de stabiele economie, eerder een stap te wagen.

Tinsa’s analyse is gebaseerd op cijfers die tot eind juli reiken: een maand waarin 38.841 woningen gekocht werden. Vergeleken met 2016 is dit maar liefst een stijging van 16,8%. Dit betekent daarnaast ook nog eens dat dit het hoogste aantal in zes jaar tijd is. Alle 17 autonome gemeenschappen van Spanje laten deze stijging zien. Met name de provincies Málaga (ook wel de gehele Costa del Sol), maar ook Madrid, Barcelona en de Balearen zijn populair. Sterker nog, Tinsa verwacht een groot tekort aan goede woningen in dergelijke steden. De populariteit in de Spaanse hoofdstad, Barcelona en Málaga leidt tot woningschaarste.

Perspectief Huizenmarkt

Er is reden tot optimisme. Het ligt in de lijn der verwachting dat aan het eind van het jaar het hoogste aantal transacties sinds tien jaar wordt genoteerd. De cijfers zouden dan uit moeten komen op ongeveer een half miljoen. Daarvoor moeten de maandelijkse getallen opgekrikt worden naar 44.000 verkopen. In hoeverre dit reëel is – met name door de spanningen in Barcelona en Catalonië – is nog niet bekend. Men is er wel van overtuigd dat men positief het jaar 2018 in kan gaan.

About the author

Daniël

Leave a Comment