Kopen Spaans huis Zoeken en vinden

Vakantiehuis in Spanje voor Vlamingen

Tweede Huis in Spanje Vlamingen
Written by Daniël

Een vakantiehuis voor slechts € 150.000 aanschaffen op een prachtige locatie in Spanje? Het Vlaamse televisieprogramma ‘Voor hetzelfde geld’ van de zender Één ging erop uit en concludeerde dat een tweede of vakantiewoning in Spanje erg betaalbaar is. Zolang er wel gelet wordt op een aantal zaken.

In het programma van de VRT zochten de presentatoren een aantal zaken uit en kwamen in contact met het team van SLG Property, een Nederlandstalige makelaar onder leiding van Ron de Vries, gericht op de Costa del Sol en de regio Málaga. Ze werden rondgeleid in de regio om een aantal aantrekkelijke woningen te bekijken.

Tips voor je zoektocht

Volgens het programma is het belangrijk bij een zoektocht goed te letten op de volgende zaken:

  1. Het budget en de marge: breng eerst in kaart wat haalbaar is en hoe de woning gefinancierd kan worden. Voor een lening bij een bank is het ook niet ondenkbaar dit bij de bank in Spanje zelf te doen, maar eveneens is de eigen bank een goed alternatief. Spaanse banken geven leningen tot maximaal 65%, de rest moet dus aan de hand van eigen middelen betaald worden. Ga er daarnaast altijd van uit dat er extra kosten aan verbonden zijn, zoals notariële- en juridische kosten, inschrijvingskosten kadaster, etc. Volgens diverse makelaars van dit oplopen tot ongeveer 15 procent van de aankoopwaarde.
  2. De zoektocht: bekijk en bezoek voor de regio. Het is natuurlijk interessant om na te gaan of de woning goed bereikbaar is en of het vliegveld in de buurt licht. Openbaar vervoer, winkels, maar ook het strand, mochten er liefhebbers zijn. Aangezien tamelijk veel tweede huizenkopers behoefte hebben aan zonnig klimaat zijn dit soort punten essentieel.
    Maar het draait niet alleen om de locatie. Het is eveneens essentieel diverse vastgoedbeurzen, zoals de Second Home Beurs, in de gaten te houden om een goed inzicht van de markt te krijgen. Een persoonlijk gesprek met een (Nederlandstalige) makelaar zorgt ervoor dat wensen goed in kaart worden gebracht en deze kan u beter adviseren als het gaat om uw droomhuis én locatie. Check goed of de makelaar in kwestie aangesloten is bij een bekende organisatie.
    Zelfs als het droomhuis is gevonden, dan nog is het belangrijk te letten op een aantal punten. Bij bankbeslag-koopjes moet de staat van de woning goed geanalyseerd te worden. Het kan voorkomen dat er bijvoorbeeld nog krakers in de woning gehuisvest zitten. Als er sprake is van een gemeubileerd huis, dan dient afgesproken te worden wat allemaal is inbegrepen.
  3. Maak de woning rendabel: het is interessant om een tweede huis te verhuren gedurende de periode dat u zelf niet aanwezig bent. Echter, het is niet mogelijk dit zomaar te doen, dus de vergunningen moeten hiervoor aangevraagd worden. Qua administratie is het eveneens zeer belangrijk dat alles in orde is.

Terugkijken?

De uitzending van ‘Voor hetzelfde geld’ is te bekijken op de website van Één of SLG Property.

About the author

Daniël

Leave a Comment