Leer mij Spanje kennen

Kerst in Spanje

Kerst in Spanje
Written by Lieke

Viert u dit jaar kerst in Spanje en wilt u meer over de tradities te weten komen? Of bent u simpelweg benieuwd naar hoe de Spanjaarden kerst vieren, lees er dan hier meer over.

Kerst en nieuwjaar in Spanje worden groots gevierd omdat het beide belangrijke feesten zijn. Eind november is het al te merken, overal worden kerststallen opgezet, er komt kerstversiering te hangen en in de straten van Spanje luidt er kerstmuziek. Net zoals in Nederland wordt kerst met de familie gevierd, met allerlei lekkernijen en veel eten. In tegenstelling tot Nederland wordt in Spanje slechts één dag kerst gevierd.

Kerstavond

Kerstavond, ook wel Nochebuena genoemd onder de Spanjaarden, is de belangrijkste avond. Heel de familie komt hier in een kring samen om urenlang te tafelen en cadeautjes uit te pakken. Op tafel staan dan bekende streekgerechten zoals kalkoen, vis en zoete gerechten. Een populaire traditie die later op de avond voorkomt is het zingen van kerstliedjes en het drinken van de traditionele Spaanse wijn: Cava.

Vele Spaanse families gaan na het kerstdiner, dus tegen middernacht naar de ‘Misa del Gallo’: de nachtmis. Tijdens deze dienst worden liederen gezongen ter ere van de geboorte van het kindje Jezus, onder begeleiding van traditionele instrumenten zoals de rommelpot en de tamboerijn. Restaurants en bars zijn op kerstavond gesloten.

In Spanje bestaat er nog een speciale traditie met kerst: in de provincies Granada en Jaén springen mensen over vuren om zichzelf te beschermen tegen ziektes. In andere regio’s wordt een speciale kerstdans uitgevoerd die al meer dan honderd jaar oud is. Verder sturen Spanjaarden alleen kerstkaarten naar mensen die ze de komende tijd niet zien. Dit omdat ze vinden dat je anders de mensen wel persoonlijk een fijne kerst kunt wensen.

1e kerstdag

Op Eerste Kerstdag komen de families opnieuw bij elkaar voor een uitgebreide lunch. Alhoewel het gebruikelijk is dat de cadeautjes voor kinderen pas worden uitgedeeld op Driekoningen, krijgen de meesten ook al een kleinigheidje onder de kerstboom. Op eerste kerstdag is het ook een traditie om samen een kerststal in te richten. Tweede kerstdag wordt eigenlijk niet gevierd, maar sommige mensen komen toch nog een keer samen om de restjes van de dag ervoor op te peuzelen.

Op verschillende plaatsen in het land worden elk jaar kerstmarkten georganiseerd. In Barcelona zijn er verschillende te bezoeken, de grootste vindt plaats voor de kathedraal met zo’n 300 kraampjes! Maar ook in Madrid is er een karakteristieke kerstmarkt te vinden.

Daarnaast heb je nog de speciale kerstloterij. In Spanje wordt dit ‘El Gordo’ genoemd, dat ‘de dikke’ betekent. De loterij wordt zo genoemd omdat je er veel geld mee kan winnen, het prijzengeld ligt op ongeveer 2 miljard euro! Dit geld wordt verdeeld over ongeveer 170 winnende loten. Iedereen uit Spanje doet er daarom ook aan mee. Hij wordt elk jaar op 22 december gehouden en wordt live uitgezonden op de televisie en internet. De winnende cijfers worden weer traditioneel gezongen door kinderen.

Nieuwjaar en Driekoningen

Ook nieuwjaar wordt goed gevierd in Spanje. Dit wordt ook met een uitgebreid diner gevierd en natuurlijk mag de Cava niet ontbreken! Om 00.00 uur klinken klokslagen door heel Spanje, vanaf het plein Puerta del Sol uit Madrid. Dit wordt uitgezonden door de nationale zender TVE.

De kinderen worden nog een keer extra verwend als het Driekoningen is. Na al een paar cadeaus gekregen te hebben met kerst, kan de echte ‘pakjesavond’ nu van start gaan. In Spanje kennen ze geen Sinterklaas maar komt de ‘Secret Santa’ cadeautjes brengen op 6 januari. Eerst trekken op 5 januari feestelijke wagens door de stad om lekkernijen aan de kinderen te geven, waarop vervolgens in de nacht van 5 op 6 januari cadeautjes in de schoentjes worden gelegd.

Wonen in Spanje

Veel mensen willen overwinteren in Spanje omdat het daar vaak veel lekkerder weer is als in ons eigen land. Ook met kerst is het aangenaam en gezellig om je vakantie door te brengen in Spanje. Heb je nou altijd al graag een tweede huis in Spanje willen hebben, zodat jij ook lekker kunt genieten van het warmere weer en de gezellige sfeer rond de feestdagen? Neem dan hier een kijkje op onze website, wij bieden u huizen en appartementen aan voor een prijs die u niet af kan slaan!

Feliz Navidad!

About the author

Lieke

Leave a Comment