Financieren Spaans huis Kopen Spaans huis

Groei aan de Costa del Sol

Groei Costa del Sol
Written by Daniël

Van Málaga tot Sotogrande, inclusief Marbella en Estepona (ook wel bekend als The New Golden Mile), de Costa del Sol groeit. Op de snelwegen is het een komen en gaan van witte bestelwagens, cementwagens en vrachtwagens met containers. Afkomstig van bouw- en transportbedrijven, en het ziet ernaar uit dat het de hele jaar door de nieuwe norm zal zijn, en niet alleen in het warme toeristenseizoen. De Costa del Sol groeit en bloeit als nooit tevoren.

Van bouwstop tot bouwexplosie

Niet langer zijn het de goedkope bestaande woningen die in trek zijn. Projectontwikkelaars merken al langer dat er een grote vraag is naar nieuwbouwcomplexen en villa-ontwikkelingen. Tien jaar geleden zaten zij nog op de schopstoel, maar nu is er volop werk in de provincie Málaga. Tijdens de crisis stond de bouw zo goed als stil en waren het de banken die met alle macht goedkope woningen probeerden te verkopen. Allebei (on)voltooide woningen die in beslag waren genomen wegens faillissementen of betalingsachterstanden. De crisis is achter de rug en de banken én projectontwikkelaars zien dat huizenkopers verlangen naar nieuwbouw: nieuwe ontwikkelingen staan volop in de planning én worden daadwerkelijk gebouwd.

Speculatieve of echte vraag?

Spanjaarden zelf lijken zich af te vragen of de expansiedrift wel gerechtvaardigd is. Zijn deze ontwikkelingen wel noodzakelijk of is de vraag echt zo groot? Onderzoek rond La Resina, een gebied bij Estepona’s New Golden Mile, toonde aan dat er maar liefst 26 nieuwe ontwikkelingen gepland staan. Prachtige nieuwe gebouwen, villa’s met spectaculaire uitzichten over de Middellandse Zee, dichtbij de gouden zandstranden, en met talloze golfbanen in de nabije omgeving.

De Spanjaarden zijn kritisch, omdat er kanttekeningen geplaatst worden bij de ontwikkelingen. In hoeverre is het bijvoorbeeld geen groot opgezette marketingstunt om met allerlei lokkertjes zoveel mogelijk investeerders te trekken. Immers werd 15 jaar geleden eenzelfde tactiek gehanteerd, waarna de huizenprijzen finaal instortten toen de financiële markt volledig instortte.

Twee huizenmarkten

Zijn deze zorgen terecht? Ja en nee. Zoals de cijfers al tijden laten zien is er een grote opkomst van investeerders, met name uit Noord-Europa en Scandinavië. Hetzelfde onderzoek laat zien dat er twee huizenmarkten zijn; er bestaat een nieuwe huizenmarkt, verkocht door ontwikkelaars met marketingafdelingen en ‘voordelige’ hypotheken achter hen, en er is de wederverkoopmarkt, waar alle mensen die in het verleden kochten worstelen om 70% van de nieuwe marktprijzen te bereiken. Dit geldt voor alle soorten onroerend goed, zoals appartementen, (heren)huizen en villa’s.

Dus terug naar La Resinera: is er echt genoeg echte vraag om al deze constructie te verdienen, of worden er grote fouten gemaakt? Hebben ontwikkelaars en investeerders in hun marktonderzoek zoveel concurrentie op hetzelfde gebied in aanmerking genomen? Dat is moeilijk te zeggen. Uit rapporten van een meerderheid van de verkoopkantoren is echter gebleken dat 60% plus nieuwe woningen in ons studiegebied ‘off-plan’ of ‘in aanbouw’ zijn ‘verkocht’ worden tegen prijzen die aanzienlijk hoger zijn dan de bestaande wederverkoopprojecten in het gebied. Daarbij stijgt de waarde in veel gevallen al al met 10 tot 30%, nog voordat de schop het zand ingaat.

Terechte groei Costa del Sol

De vraag naar nieuwbouwcomplexen is er dus, hoewel het nog niet duidelijk is hoeveel ervan speculatief is, en hoeveel daarvan écht gerechtvaardigd is. De expansiedrift is dan ook wel verklaarbaar.

Investeerders en kopers komen uit verschillende landen, waarvan er veel Spaans zijn, maar veelal uit België en Frankrijk. De Scandinavische landen zijn ook sterk vertegenwoordigd. Toch komt het de lokale economie alleen maar ten goede. De Spanjaarden zijn wellicht kritisch over de snelle stijging, maar realiseren zich ook dat er kansen liggen. Niet alleen in de bouw, maar ook de horeca en toeristische sector profiteren ervan. Baangarantie volop.

Nieuwbouw in de Costa del Sol

Zelf geïnteresseerd in nieuwbouwprojecten in de Costa del Sol? In principe zijn de huizenprijzen momenteel zeer gunstig en staan vele ontwikkelingen daadwerkelijk in de startblokken. Dus als het gaat om échte interesse, zoals de Spanjaarden hopen, dan is nu wel het moment om uw slag te slaan.

About the author

Daniël

Leave a Comment