Leer mij Spanje kennen Wonen in Spanje

Expats in Dénia

expats denia
Written by Daniël

Het kopen van een tweede huis wordt ook steeds interessanter voor expats. Dit zijn buitenlanders die meestal vanwege hun werk voor een korte termijn naar het buitenland verhuizen. De termijn kan oplopen tot meerdere jaren, maar steeds meer expats die in een stad terecht komen, zoeken daar aan vast verblijf voor de toekomst. Zo ook in Spanje, de stad Dénia blijkt voor expats zeer interessant te zijn.

Dénia, Costa Blanca

Dénia is een kleine stad aan de Costa Blanca; een van de oudste die er te vinden is. Een typisch vissersplaatsje met Moorse invloeden. Dénia is vooral bekend in Nederland als vakantiebestemming, vanwege het klimaat en de stranden. Minder bekend overigens als Alicante en Benidorm, die uiteraard meer bekendheid genieten.

Op de heuvel is Castillo de Dénia te vinden: een van origine Romeins kasteel, maar voornamelijk met Islamitische invloeden. De resten van de oorspronkelijke Romeinse nederzetting zijn dan ook nog altijd te bezichtigen. Het werd gebouwd gedurende de 11e en 12e eeuw. Aangezien het kasteel door de tijd heen veranderde, kent het ook invloeden uit de Renaissance.

Overigens is de hele stad een prachtig staaltje historie. De jachthaven is een van de mooiste van de Costa Blanca met een drukke levendige sfeer. Niet alleen de plek waar de verse vis binnenkomt, ook dient het als vertrekplek om bijvoorbeeld de boot te nemen naar de Balearen.

Daarbij is de Spaanse keuken de moeite waard en is Dénia een plek voor culinaire hoogstandjes. UNESCO verkoos de stad als ‘Creative City of Gastronomy 2015’.

De zee en het klimaat

De redenen waarom Dénia zo populair is, zijn de zogenoemde Blauwe Vlag-stranden. Stranden die dit label toegeëigend krijgen, zijn daadwerkelijk schoon en uiterst veilig. In de omgeving liggen zowel zand- als rotsstranden, dus ook voor duikers valt er genoeg te beleven.

Het klimaat is andere een reden waarom zoveel buitenlanders massaal naar Spanje trekken voor hun tweede thuis. Het voordeel van gebieden zoals Dénia is dat het een Mediterraan klimaat heeft, dat meestal bestaat uit zeer korte en milde winters en lange warme (maar koele) zomers. Omdat Dénia een kuststad is, is er ook het voordeel dat het nooit te heet wordt in de stad.

Expats in Dénia

Een plaats als Dénia is een hotspot voor toeristen en expats, wat betekent dat lokale bars, restaurants, winkels en andere bedrijven worden gebruikt om met de Engels sprekende bevolking om te gaan. Dus als je van plan bent om daar elke tijd door te brengen, maakt het het leven net iets gemakkelijker.

Er zijn zelfs grote communities voor de expats en anderstaligen in de omgeving. Al blijkt overigens dat het grootste percentage expats in Dénia Duits is. Er wordt onder andere gestimuleerd een ‘intercambio’-cursus te volgen, oftewel een cursus Spaans, juist gericht voor expats.

Huizen in Dénia

Het toenemende toerisme van de laatste jaren heeft geleid tot een flinke waardestijging van de eigendommen. Een groot deel van de expats besluit niet eens direct tot een aankoop over te gaan. De meeste woningen zijn gehuurd of in handen van het bedrijf waar zij werkzaam voor zijn. Toch ziet men ook hier dat in Dénia een prachtige plek is om langer te verblijven, ook door de aanwezigheid van dergelijke communities. Ook voor de Nederlandstalige expats of tweede huis-zoekers niet oninteressant.

About the author

Daniël

Leave a Comment